Uz slogan “Standardi za hranu čuvaju živote”, 7. juna se širom svijeta obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane.
Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizovala je “Dan otvorenih vrata” i tematska predavanja za studente Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”. Studentima su predstavljene ključne aktivnosti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uključujući usaglašavanje propisa o hrani u Bosni i Hercegovini sa pravnom stečevinom EU, istraživanja, projekte i mogućnosti stručnog usavršavanja mladih naučnika iz Bosne i Hercegovine.
Svjetskom danu sigurnosti hrane posvećena je i tematska diskusija na XXXIV. sjednici Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Tema Svjetskog dana sigurnosti hrane 2023. podudara se sa 60. godišnjicom Komisije Codex Alimentarius, međunarodnog tijela za izradu i donošenje standarda o hrani, koje su 1963. godine uspostavili Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ova tema izabrana je kako bi potaknula zagovornike sigurnosti hrane širom svijeta da se usredotoče na značaj primjene standarda o hrani u svim fazama proizvodnje hrane – od polja do stola.
Standardi o hrani predstavljaju osnov za sigurnost i kvalitet hrane. Između ostalog, standardi pružaju subjektima u poslovanju sa hranom smjernice za dobru higijensku praksu, definišu maksimalno dozvoljene količine za kontaminante i aditive u hrani i maksimalno dozvoljene nivoe ostataka pesticida i veterinarskih lijekova u hrani te omogućavaju potrošačima informacije o sastavu, alergenima i nutritivnoj vrijednosti hrane.
Sigurnost hrane nije samo ključna komponenta sigurnog snabdjevanja hranom, nego ima presudnu ulogu u prevenciji bolesti koje se prenose hranom. Prema procjenama WHO i FAO, na globalnom nivou 420 000 ljudi godišnje umire, a 600 miliona se razbolijeva od različitih bolesti koje se prenose hranom.