Agencija za sigurnost hrane BiH partner 5. kongresa infektologa i 2. kongresa mikrobiologa Bosne i Hercegovine

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine bila je partner 5. kongresa infektologa i 2. kongresa mikrobiologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem koji je održan od 19.-22. septembra 2019. godine u Tuzli. Kongres su organizovali Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini, Udruženje mikrobiologa u Bosni i Hercegovini i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na kongresu su učestvovali infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, veterinari te zdravstveni profesionalci drugih struka iz Bosne i Hercegovine.

Programom kongresa bilo je obuhvaćeno 120 oralnih prezentacija i 30 poster prezentacija organizovanih kroz 18 sesija i 6 radionica iz različitih područja. Kao pozvani predavači, u okviru radionice o sigurnosti hrane, na kongresu su učestvovali predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine koji su održali sljedeće prezentacije:

  • „Sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini kroz koncept analize rizika“ – mr.sci. Dragan Brenjo, zamjenik direktora;
  • „Upravljanje epidemijama koje se prenose hranom – EU pristup“ – mr.sci. Zehra Gilić, šefica Odsjeka za upravljanje rizicima, hitne slučajeve i sljedivost;
  • „Značaj prikupljanja i obrade podataka za procjenu rizika“ – Dragan Tomović, šef Odsjeka za procjenu rizika i naučne podatke.

Predavanja o aktuelnim temama iz oblasti mikrobiologije i infektologije održali su eksperti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Turske i Brazila.