Banja Luka: Održana promocija monografije „Genetički modificirani organizmi – stanje i perspektive“

U prisustvu visokih zvanica, predstavnika Vijeća za GMO, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, nadležnih institucija Republike Srpske i akademske zajednice, u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci je 4. jula 2019. godine održana promocija monografije „Genetički modificirani organizmi – stanje i perspektive“.

O doprinosu monografije široj društvenoj diskusiji o ključnim naučnim i etičkim pitanjima korištenja biotehnologije govorili su recenzenti akademik prof.dr. Novo Pržulj i prof.dr. Faruk Čaklovica. Akademik Pržulj istaknuo je da su autori monografije čitaocu, bio on pristalica ili protivnik korištenja dostignuća biotehnologije i GMO, na sveobuhvatan, informativan i razumljiv način ukazali na trenutno stanje u biotehnologiji i GMO, metode procjene rizika i biosigurnosti koje se provode prije stavljanja na tržište GMO i hrane koja je proizvedena od njih, zakonodavstvo koje prati uvođenje GMO te su informisali čitaoca o budućim trendovima razvoja GMO.

promocija bl2

U ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao izdavača monografije, prisutnima se obratio mr.sci. Dragan Brenjo, zamjenik direktora, koji je govorio o nizu zajedničkih aktivnosti Agencije, Vijeća za GMO i nadležnih organa entiteta i Brčko distrikta BiH čiji je cilj osiguranje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača s obzirom na GMO i proizvode od GMO uz istovremeno funkcionisanje tržišta Bosne i Hercegovine.

U svojstvu koautora monografije, učesnicima skupa obratio se prof. dr. Vojislav Trkulja, koji je upoznao prisutne sa strukturom i sadržajem monografije te predstavio autore monografije.

Monografija „Genetički modificirani organizmi – stanje i perspektive“ objavljena je 2018. godine u nakladi Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a njezini autori su:

 • Prof.dr. Vojislav Trkulja – JU Poljoprivredni institut Republike Srpske, Banja Luka;
 • Prof. dr. Dalibor Ballian – Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu;
 • Prof. dr. Stojko Vidović – Medicinski fakultet Univerziteta u Banja Luci;
 • Prof. dr. Rifet Terzić – Prirodno- matematički fakultet Univerziteta u Tuzli;
 • Prof. dr. Ivan Ostojić – Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru;
 • Prof. dr. Faruk Čaklovica –Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu;
 • Prof. dr. Ahmed Džubur – Agromediteranski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“, Mostar;
 • Dr. sci. Džemil Hajrić – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine;
 • Prof. dr. Goran Perković – Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja;
 • Mr. sci. Dragan Brenjo – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine;
 • Armin Čolaković dr. vet. med.– Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.