Direktor Agencije učestvovao na “Konferenciji o izazovima za sigurnost hrane i sigurnost snabdjevanja hranom u jugoistočnoj Evropi”

Na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, učestvovao je na “Konferenciji o izazovima za sigurnost hrane i sigurnost snabdjevanja hranom u jugoistočnoj Evropi”, koja je održana 11. i 12. aprila u Podgorici. Konferencija je organizirana u sklopu predsjedavanja Crne Gore „Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)“.

Na Konferenciji su učestvovale delegacije zemalja članica SECCP, predstavnici akademske zajednice i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima sigurnosti hrane i sigurnosti snabdjevanja hranom. U sklopu konferencije razmijenjena su iskustva i znanja, te uspostavljena nova partnerstva u cilju unaprjeđenja sigurnosti hrane u jugoistočnoj Evropi.

Evropski komesar za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, u pozdravnom pismu učesnicima konferencije, istaknuo je da Evropska komisija raspolaže alatima za suočavanje sa direktnim utjecajem prijetnji po sigurnost hrane, te da pomoću svog mehanizma za pripravnost i odgovor na krizu u području sigurnosti snabdjevanja hranom u Evropi (EFSCM), reaguje na izazove sigurnosti hrane i otpornosti prehrambenih sistema.

Crna Gora predsjedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi do juna 2023. godine, a u radu SECCP učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska.