U skladu sa Izvještajem o zoonozama za 2019. godinu, koji su pripremili Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj prijavljenih slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih bakterijama Campylobacter i Salmonella u Evropi stabilan je u posljednjih pet godina.
Od kampilobakterioze, najčešće prijavljivane gastrointestinalne bolesti u Evropskoj uniji od 2005. godine, u 2019. godini je oboljelo 220 000 ljudi. Druga najčešće prijavljena bolest bila je salmoneloza, a prijavljeno je 88 000 slučajeva.
Osamnaest od 26 zemalja članica, koje su izvijestile o programima kontrole Salmonella kod peradi, ispunilo je redukcione ciljeve u odnosu na 14 zemalja iz 2018. godine.
Izvještajem o zoonozama obuhvaćeni su i uzroci epidemija u EU. Salmonella je i dalje najčešći uzročnik (926 epidemija), ali je broj epidemija uzrokovanih S. Enteritidis u padu. Najčešći izvor epidemija salmoneloze bili su jaja i proizvodi od jaja. Norovirusi u ribi i proizvodima od ribe uzrokovali su najveći broj epidemija (145) za koje postoje “čvrsti dokazi” o izvoru epidemije.
Ukupno 5 175 epidemija prijavljeno je u 2019. godini, što je 12,3% manje u odnosu na 2018. godinu.
Kompletan izvještaj dostupan je na linku: