EFSA: Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ u devet zemalja Jugoistočne Evrope

Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) započela je veliku kampanju s ciljem podizanja svijesti javnosti i pružanja pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge na području jugoistočne Evrope.

Kampanja je usmjerena na zemlje koje je EFSA, na osnovu procjene rizika (link na dokument), identificirala kao rizične zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Ova kampanja trebala bi upotpuniti kontinuirana nastojanja Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija na eradikaciji ove bolesti u Evropi.

Afrička svinjska kuga je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja. Nije opasna za ljude, ali može uzrokovati ozbiljne ekonomske posljedice u mnogim zemljama. Budući da ne postoji vakcina za afričku svinjsku kugu, epidemija  može dovesti do potrebe za masovnim klanjem velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima.

S obzirom na navedene efekte, za suzbijanje afričke svinjske kuge potrebno je poduzeti mjere poput detekcije, prevencije i izvještavanja. To su ujedno ključne riječi informativne kampanje.

Cilj informativne kampanje je unaprijediti znanje o afričkoj svinjskoj kugi. Usmjerena je na pojedince i grupe ljudi, kao što su farmeri i lovci koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama. EFSA će kampanjom obuhvatiti i veterinarske organizacije, udruženja poljoprivrednika, carinske službenike, graničnu policiju, lokalne vlasti, turističke operatere i putnike.

Više informacija možete pronaći na web stranici http://www.efsa.europa.eu/StopASF#/ba/.