EFSA: Ukupni unos bakra ispod sigurnosne granice

Kombinirana izloženost bakru iz svih izvora ne predstavlja bojazan za stanovništvo Evropske unije. To je zaključak naučnika Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nakon  reevaluacije orijentacijskih vrijednosti za bakar zasnovanih na zdravlju i procjene izloženosti iz svih izvora.

Bakar je esencijalni mikronutrijent za sva živa bića. Previsok ili nedovoljan unos bakra kroz ishranu ljudi može dovesti do zdravstvenih problema. Bakar je prirodno prisutan u mnogim vrstama hrane, a u prehrambeni lanac također ulazi kroz upotrebu u organskim i konvencionalnim pesticidima, aditivima u hrani i hrani za životinje, te kao nutrijent u obogaćenoj hrani i dodacima ishrani.

Prekomjerno zadržavanje bakra u tijelu u dužem vremenskom periodu može biti štetno za zdravlje ljudi, posebno za jetru. Naučni odbor EFSA-e zaključio je da u slučaju unosa do 5mg po kilogramu dnevno ne bi trebalo doći do zadržavanja bakra. Stoga je uspostavljen prihvatljivi dnevni unos (acceptable daily intake, ADI) od 0,07 miligrama po kilogramu tjelesne težine za odraslu populaciju. Naknadno će eksperti EFSA-e u oblasti nutricionizma uspostaviti prihvatljivi dnevni unos za mlađe grupe stanovništva.

Ovim je po prvi put provedena procjena izloženosti bakru iz svih prehrambenih i neprehrambenih izvora. Prirodno prisutne razine bakra u hrani i sastojcima hrane, te dugotrajna upotreba bakrenog posuđa i bakrenih cijevi značajno doprinose unosu bakra. Zanemariv je doprinos kroz pesticide, aditive u hrani i hrani za životinje i gnojiva.

Početna i prelazna hrana za dojenčad značajno doprinosi prehrambenoj izloženosti bakru kod dojenčadi i male djece. Ipak, imajući u vidu povećane potrebe za nutrijentima za rast djece ne očekuje se štetan efekt uslijed izloženosti bakru iz ovih izvora. Prethodno je EFSA provela procjene u vezi sa nedostatkom bakra i odgovarajućim unosom bakra za sve dobne grupe.

Naučno mišljenje EFSA-e usvojeno nakon reevaluacije orijentacijskih vrijednosti za bakar zasnovanih na zdravlju i procjene izloženosti iz svih izvora dostupno je na sljedećem linku:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.7728