Ekspertska misija i radionica na temu „Obaveze subjekata u poslovanju sa hranom u informisanju potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso“

S ciljem jačanja kapaciteta nadležnih institucija i subjekata u poslovanju sa hranom u Bosni i Hercegovini za implementaciju propisa o pružanju obavijesti potrošačima o hrani koje je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo Vijeće ministara BiH, uz podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, posredstvom instrumenta TAIEX, u periodu od 3. do 6. oktobra u Mostaru je održana ekspertska misija i radionica na temu „Obaveze subjekata u poslovanju sa hranom u informisanju potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso“.

Nakon trodnevne ekspertske misije na kojoj su razmatrane obaveze subjekata u poslovanju sa hranom shodno Pravilniku o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13) kojim je u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine preuzeta Uredba (EC) 1169/2011, na radionici održanoj 6.10.2016. godine kroz prezentacije eksperata obrađene su sljedeće tematske cjeline:

  • Uvod u zakonodavstvo EU o pružanju informacija potrošačima o hrani (Uredba (EC) 1169/2011),
  • Uvod u zakonodavstvo EU o pružanju informacija potrošačima za svježe, rashlađeno i smrznuto meso,
  • Obavezne i dobrovoljne informacije za svježe, rashlađeno i smrznuto meso,
  • Navođenje hranjive vrijednosti,
  • Izazovi prehrambene industrije – specifični primjeri – rješavanje trenutnih i potencijalnih problema,
  • Procedure i smjernice za informisanje potrošača za svježe, rashlađeno i smrznuto meso.

U okviru ekspertske misije i radionice službenici nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u sistemu sigurnosti hrane, te predstavnici subjekata u poslovanju sa hranom, razmijenili su iskustva o obavezama informisanja potrošača u dijelu koji se odnosi na svježe, rashlađeno i smrznuto meso sa ekspertima iz Njemačke, Italije, Grčke i Slovenije, te razjasnili određene nedoumice s kojima se suočavaju u pogledu implementacije Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani.

 

*Prezentacije sa radionice možete preuzeti ovdje.