Epidemija izazvana novim koronavirusom 2019-nCoV

Dana 31. decembra 2019. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obavještena je, po hitnom postupku, o nekoliko zabilježenih slučajeva pneumonije u Gradu Vuhan, provincija Hubei, u Kini. Virus koji je pronađen nije odgovarao niti jednom do tada poznatom virusu, što je prouzrokovalo zabrinutost, jer kada se radi o novom virusu, nepoznati su efekti koje može imati na ljudsko zdravlje.

Sedmicu kasnije, 7. januara 2020. godine, nadležni organi Kine potvrdili su identifikaciju novoga virusa. Novi virus je koronavirus (coronavirus), iz porodice virusa koji uključuju običnu prehladu i virusa kao što su SARS-CoV i MERS-CoV. Novi virus nazvan je “2019-nCoV”.

WHO, u saradnji sa nadležnim organima Kine i međunarodnim ekspertima, radi na prikupljanju saznanja o ovom virusu, kako on utiče na zaražene ljude i kako ih liječiti, te šta države mogu učiniti kako bi odgovorile novonastalom izazovu.

Pošto se radi o koronavirusu, koji obično izaziva respiratorne bolesti, WHO je izdala uputu stanovništvu kako zaštiti sebe i one u svom okruženju od obolijevanja: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Sadržaj dostupan na WHO web stranici uključuje materijale pogodne za dijeljenje putem društvenih mreža, a u pogledu standardnih preporuka WHO-a stanovništvu kako da smanje izloženost i prenos bolesti, što uključuje respiratornu i higijenu ruku, te sigurne prakse koje se odnose na hranu.

Istraga je u toku, kako bi se procijenio izvor epidemije, model(i) transmisije i razmjer infekcije. Dostupni dokazi vezano za novi 2019-nCoV virus, kao i predhodna iskustva sa drugim koronavirusima (SARS-CoV i MERS-CoV), te respiratornim virusima (npr. aviarna influenca) sugeriraju mogućnost zoonotske transmisije tj. prijenosa 2019-nCoV-a. Iz navedenoga razloga, WHO je objavila preporuke za smanjivanje rizika od transmisije novoga patogena sa životinja na ljude na tržnicama na kojima se prodaju žive životinje (preporuke).

WHO tehničke smjernice za praćenjei definiranje slučaja, za laboratorije, za kliničko upravljanje kod sumnje na novi koronavirus, smjernice za kućnu njegu pacijenata oboljelih od novog koronavirusa, prevenciju infekcije i kontrolu, obavještavanje o riziku, liste podataka koje se odnose na bolest i smjernice za smanjivanje prenosa sa životinja na ljude, dostupni su putem sljedećega linka: web stranica WHO

Putem web stranice WHO-a,također je omogućen i pristup izvještajima o trenutnoj situaciji, a koji se redovno ažuriraju i objavljuju.

Na osnovu trenutno dostupnih informacija, koje se odnose na ovaj slučaj, WHO savjetuje da se ne primjenjuju restriktivne mjere na trgovinu sa Kinom

U svjetlu dostupnih dokaza i prethodnog iskustva, WHO daje sljedeće opšte preporuke:

Kao opšta mjera opreza, svako ko posjećuje tržnice živih životinja, svježeg mesa, ribe i proizvoda od njih, trebao bi praktikovati opšte higijenske mjere, uključujući redovno pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon dodirivanja životinja i životinjskih proizvoda, izbjegavati doticati oči, nos ili usta rukama, i izbjegavati kontakt s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Treba strogo izbjegavati svaki kontakt s drugim životinjama koje možda žive na tržnicama (npr., mačke i psi lutalice, glodari, ptice, šišmiši). Također bi trebalo paziti da se izbjegne kontakt s potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tekućinom na tlu ili konstrukcijama prodavaonica i objekata na tržnicama.

Konzumiranje sirovih ili nedovoljno skuhanih životinjskih proizvoda treba izbjegavati. Sa sirovim mesom, mlijekom ili životinjskim organima treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija nekuhanom hranom, prema dobrim praksama u oblasti sigurnosti hrane.

Preporuke za rizične grupe

Dok se ne dozna više o 2019-nCoV, ljudi koji već imaju zdravstvene probleme smatraju se pod većim rizikom od obolijevanja. Stoga pojedinci, s već postojećim zdravstvenim problemima, trebaju izbjegavati tržnice na kojima se prodaju žive životinje, izbjegavati ulične i divlje životinje, te ne bi smjeli jesti sirovo meso životinja. Takve bi preporuke trebalo distribuirati i putnicima i turistima koji imaju zdravstvene probleme.

Radnici klaonica, veterinari zaduženi za inspekciju životinja i hrane na tržnicama, radnici na tržnici i oni koji rukuju živim životinjama i životinjskim proizvodima trebali bi praktikovati dobru ličnu higijenu, uključujući učestalo pranje ruku nakon dodirivanja životinja i životinjskih proizvoda. Trebali bi razmotriti nošenje zaštitnih odijela, rukavica, maski tokom profesionalnog rukovanja sa životinjama i svježim životinjskim proizvodima. Opremu i radne stacionare treba često dezinfikovati, barem jednom dnevno. Zaštitnu odjeću treba ukloniti nakon rada i svakodnevno prati. Radnici bi trebali izbjegavati izlaganje članova svojih porodica prljavoj radnoj odjeći, obući ili drugim predmetima koji su mogli doći u dodir s potencijalno kontaminiranim materijalom. Zbog toga se preporučuje da zaštitna odjeća i predmeti ostanu na radnom mjestu radi svakodnevnog pranja.

Na osnovu dostupnih informacija, nije poznato ima li 2019-nCoV bilo kakav uticaj na zdravlje životinja niti su zabilježeni slučajevi obolijevanja niti kod jedne od životinjskih vrsta. Kao opću preporuku, bolesne životinje nikada ne treba klati radi konzumacije; mrtve životinje treba sigurno zakopati ili uništiti i izbjegavati kontakt s njihovim tjelesnim tekućinama bez zaštitne odjeće. Veterinari bi trebali održavati spremnost na visokome nivou i prijavljivati neuobičajene slučajeve bolesti otkrivene kod bilo koje životinjske vrste prisutne na tržnicama.