Globalna uzbuna INFOSAN mreže WHO: Moguća povezanost čokoladnih proizvoda s oboljenjima uzrokovanim Salmonella Typhimurium u više zemalja

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) obaviještena je 27. marta 2022. godine o klasteru Salmonella Typhimurium sa neidentificiranim izvorom na području Ujedinjenog kraljevstva (United Kingdom, UK). Slučajevi s genetičkom podudarnošću s klasterom slučajeva u UK također su identificirani u više zemalja, uglavnom u Evropi.

Epidemiološkim nalazima i molekularnom tipizacijom, izbijanje bolesti povezano je sa čokoladnim proizvodima (Kinder), porijeklom iz Belgije koji su distribuisani širom svijeta. Implicirani proizvodi proizvedeni su od strane kompanije „Ferrero Ardennes“ u njezinoj fabrici u Arlonu, Belgija.

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je, do 10. aprila 2022. godine, prijavljeno 135 genetički povezanih slučajeva oboljenja koji se dovode u vezu sa konzumacijom impliciranih proizvoda. Datumi pojave slučajeva pripadaju periodu od 21. decembra 2021. – 22. marta 2022. godine. Uglavnom se radi o djeci mlađoj od 10 godina, a stopa hospitalizacije je neobično visoka u odnosu na broj prijavljenih slučajeva.

Do 10. aprila 2022. godine Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa navedenim oboljenjima.

Nadležne institucije u Belgiji obavijestile su 8. aprila 2022. godine da su, na osnovu rezultata istrage, zaustavile proizvodnju u fabrici u Arlonu i odlučile proširiti opoziv na sve lotove čokoladnih proizvoda Kinder proizvedene u impliciranoj fabrici. U toku je istraživanje sljedivosti. Belgijske vlasti potvrdile su da će u najkraćem mogućem roku dostaviti informacije.

Informacije o epidemiji i identifikaciji izvora objavljene su putem zvanične stranice INFOSAN mreže Svjetske zdravstvene organizacije.

Lista proizvoda proizvedenih u fabrici u Arlonu dostavljena Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine putem INFOSAN mreže dostupna je na sljedećim linkovima:

Kako bi se utvrdila eventualna distribucija proizvoda iz naprijed navedenih tablica u Bosnu i Hercegovinu, Agencija je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini.

Agencija će, kao i dosad, primjenjujući princip transparentnosti, informisati javnost o mjerama koje se preduzimaju sa ciljem zaštite zdravlja potrošača.