Informativna kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“

Bosna i Hercegovina je i ove godine obuhvaćena informativnom kampanjom koju, s ciljem prevencije, prijavljivanja i suzbijanja slučajeva afričke svinjske kuge, treću godinu uzastopno provodi Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Kampanja pod nazivom „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ provodi se u ukupno 18 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija).

„Širenje afričke svinjske kuge nastavljeno je alarmantnom stopom sa nedavnim epidemijama u Italiji i dva sporadična slučaja u Njemačkoj, i to u graničnim područjima sa Francuskom i Nizozemskom. Afrička svinjska kuga nije ograničena na divlje svinje u Istočnoj i Srednjoj Evropi. To je globalni izazov koji predstavlja značajnu prijetnju svinjama, farmerima i svinjogojstvu i svi zajedno se moramo suočiti s tim izazovom“, izjavio je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.

Cilj kampanje je podizanje svijesti uzgajivača, veterinara i lovaca o prevenciji širenja afričke svinjske kuge, a u tome se očekuje podrška lokalnih udruženja uzgajivača, veterinarskih organizacija, lovačkih udruženja i drugih relevantnih organizacija.

Ova kampanja je dio zajedničkih nastojanja EFSA-e, Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija na suzbijanju širenja afričke svinjske kuge u Evropskoj uniji i susjednim zemljama.

Informativni materijali i informacije o  prepoznavanju simptoma dostupni su na zvaničnoj web stranici kampanje o afričkoj svinjskoj kugi (https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/ba).

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Ovaj virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama. Područja pogođena ASK trpe značajne finansijske gubitke uslijed gubitka životinja, ograničenja izvoza životinja i mesa te troškova mjera kontrole. Iskorjenjivanje bolesti može potrajati nekoliko godina.

U Evropi trenutno ne postoje odobrene vakcine protiv ASK, tako da epidemija može rezultirati klanjem velikog broja svinja koje se uzgajaju na farmama u zahvaćenom području.

Bolest je i dalje prisutna u mnogim evropskim zemljama (Bugarska, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Litvanija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Ukrajina).