Informativna kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“

Sa gotovo četiri miliona tona izvoza godišnje, Evropska unija je najveći izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjetine u svijetu, zbog čega je ovo jedna od najvažnijih privrednih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru. Uzgoj svinja ostvaruje 8,8% ukupne proizvodnje poljoprivrednog sektora u 27 članica EU. Potražnja za svinjetinom na globalnom nivou je u porastu, što bi moglo voditi porastu proizvodnje u Evropi.

Međutim, svinjogojstvo se suočava s afričkom svinjskom kugom, ozbiljnom prijetnjom koja bi mogla uzrokovati značajnu ekonomsku štetu, kako na nivou pojedinačnih država, tako i na teritoriji cijele Evrope.

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama izazvao ekonomski poremećaj. Kina se, na primjer, suočava sa značajnim problemima u poljoprivrednom sektoru zbog nekoliko epidemija u zemlji. Ponekad je potrebno i nekoliko godina da se bolest iskorijeni.

Trenutno ne postoje vakcine niti lijekovi za ASK, tako da u slučaju izbijanja epidemije može uslijediti eradikacija velikog broja domaćih i divljih svinja u zahvaćenom području.

Broj slučajeva epidemije ASK je porastao tokom godina, a u vrijeme pisanja ovog teksta, bolest je prisutna u 13 evropskih država (Belgija, Bugarska, Estonija, Grčka, Mađarska, Latvija, Litvanija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Ukrajina).

Područja zahvaćena virusom ASK izložena su značajnim finansijskim gubicima zbog ograničenja na izvoz mesa, dok smanjenje broja divljih svinja izazvano virusom može imati negativan utjecaj na aktivnosti u lokalnim šumama.

Bosna i Hercegovina je, na osnovu procjene rizika koju je izvršila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) identificirana kao rizična zbog blizine određenim zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga te je uključena u informativnu kampanju zajedno sa još osam zemalja iz ovog dijela Evrope (Albanija, Hrvatska, Grčka, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija).

Otkrivanje, prevencija, prijavljivanje

S obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.

Kampanja „Zaustavite afričku svinjsku kugu“ usmjerena je na jačanje svijesti i pružanje općih informacija o ASK koje su namijenjene farmerima, lovcima i široj javnosti.

Kampanju možete podržati kroz preuzimanje i diseminaciju informativnih članaka, info grafika i postera koji su dostupni na sljedećem linku:

https://www.efsa.europa.eu/stopASF/#/ba/