IPA 2018: EU donirala vozila za potrebe provođenja monitoringa i kontrolnih aktivnosti u BiH

Svečana primopredaja 14 vozila Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koje je donirala Evropska unija, održana je 28. septembra 2021. godine u Sarajevu. Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta sektora sigurnosti hrane i fitosanitarnog sektora u Bosni i Hercegovini.

U dijelu koji se odnosi na sektor sigurnosti hrane, sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći za 2018. godinu (IPA 2018), po dva vozila dodijeljena su Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH. Navedena vozila donirana su nadležnim institucijama u sektoru sigurnosti hrane za potrebe provođenja monitoringa i kontrolnih aktivnosti.

Prilikom primopredaje vozila, dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, zahvalio je na ovoj vrijednoj donaciji predstavnicima Delegacije Evropske unije, koje je predvodio Nj.E. Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina je, usvajanjem državne Strategije ruralnog razvoja i poljoprivrede, prije nekoliko godina otvorila kanale za podršku Evropske unije sistemu sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne zaštite. EU će kroz tehničke projekte unaprjeđenja kapaciteta i usklađivanje zakonodavstva omogućiti Bosni i Hercegovini da odgovori svojim zadacima u segmentu sigurnosti hrane vezano za uslove zaštite potrošača u BiH, ali i za izvoz proizvoda na zahtjevna tržišta, uključujući i tržište Evropske unije“, naglasio je u svom izlaganju direktor Hajrić.

Nj.E. Johann Sattler istaknuo je da su kontrola i sigurnost hrane od izuzetnog značaja za tržište EU koje ima više od pola milijarde potrošača i više od 45 miliona zaposlenih u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. „Pozivam sve prisutne da nastave sa profesionalizacijom fitosanitarnih službi, unaprjeđenjem fitosanitarne kontrole, uređenjem unutrašnjeg tržišta u skladu sa tržištem EU i usklađivanjem zakonodavstva sa zakonodavstvom i fitosanitarnim standardima Evropske unije“ poručio je ambasador Sattler.

Osim tehničke podrške jačanju kapaciteta nadležnih institucija u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, u sklopu IPA 2018 trenutno se provodi Twinning projekt “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini sa pravnom stečevinom EU“. Projekt se finansira sredstvima EU u iznosu od 1,5 miliona EUR, a provodi ga konzorcij koji predvodi Litvanija sa svojim partnerima iz Italije i Mađarske.