Konferencija „Certifikacijom do uspjeha!“

U organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) 07. aprila 2021. godine održana je online konferencija „Certifikacijom do uspjeha! Stjecanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine“ na kojoj je učestvovalo više od 70 predstavnika udruženja proizvođača, subjekata u poslovanju s hranom, institucija i međunarodnih projekata. Konferencija je održana u okviru projekta „Razvoj održivog turizma u BiH“ za čiju je implementaciju zadužen USAID.

Na konferenciji je, između ostalog, istaknuto da su oznake geografskog porijekla jedan od najlakših načina da turisti saznaju za određenu zemlju, te da industrija turizma globalno ima veliku korist od certificiranih proizvoda, jer su ti proizvodi značajan dio turističke ponude.

Uvodnim obraćanjima konferenciju su otvorili dr.sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Feđa Begović, predstavnik USAID-a.

„Prehrambeni proizvodi koji nose oznaku geografskog porijekla na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije. Oznake geografskog porijekla pomažu domaćim proizvođačima u podizanju kvalitete njihovih proizvoda, te doprinose stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu“, istaknuo je u svom obraćanju direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Pozvao je sve koji su zainteresovani za registraciju oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta da pristupe procesu stjecanja navedenih oznaka u kojem će imati odgovarajuću podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Dr.sci. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane  u Agenciji za sigurnost hrane BiH dao je učesnicima konferencije informacije o načinu i postupku stjecanja oznake geografskog porijekla. Pojasnio je razvoj politike kvaliteta Evropske unije, način njezinog  transponovanja u pravni okvir i implementacije u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da su tri prehrambena proizvoda u Bosni i  Hercegovini dobila rješenja o registraciji oznake geografskog porijekla (Livanjski sir, Nevesinjski krompir i Visočka pečenica), a jedan proizvod je dobio rješenje o registraciji oznake porijekla (Livanjski izvorni sir).

Učesnicima konferencije također su predstavljene aktivnosti međunarodnih projekata, te dostupni mehanizmi podrške koji mogu pomoći udruženjima zainteresovanim za registraciju oznake geografskog porijekla prehrambenih prozvoda, a s predstavnicima pojedinih  institucija i udruženja iz susjedne Srbije i Hrvatske razmijenjena su mišljenja i iskustva o mogućnostima povezivanja proizvoda s međunarodnim tržištima i poboljšanim kanalima prodaje.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH i uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uspostavila je pravni okvir za registraciju oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta. U saradnji sa Evropskom komisijom kroz  IPA 2018 Twinning projekt „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju sa pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“ provode se aktivnosti na implementaciji propisa u navedenoj oblasti.