Obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda „Corny BIG Dark Choc-Cookies“, broj artikla 57250 – svi proizvodi sa rokom trajanja do 25.8.2020., čiji je proizvođač Schwartauer Werke GmbH & Co. KGaA, Bad Schwartau, Njemačka.

Kako se navodi u obavijesti proizvođača dostavljenoj Agenciji za sigurnost hrane BiH, proizvod se povlači zbog greške u prevodu navedene na pakovanju gdje je umjesto „prženi kikiriki“ na popisu sastojaka navedeno „prženi lješnjak“, što ne odgovara sastavu proizvoda. Obavijest proizvođača možete preuzeti na sljedećem linku.

Distributer proizvoda u Bosni i Hercegovini također je obavijestio Agenciju o mjerama povlačenja proizvoda sa tržišta.

Imajući u vidu da navedeni proizvod predstavlja potencijalni rizik po zdravlje potrošača koji imaju razvijenu alergiju na kikiriki, Agencija je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH.

U skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13), na deklaraciji hrane obavezno je navođenje svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može prouzročiti alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i koje je prisutno u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku. Kikiriki se nalazi na listi tvari ili proizvoda koji uzrokuju alergije ili intolerancije u Aneksu II Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima!