Obavijest o zahtjevima za stavljanje genetski modificirane hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine

Na osnovu člana 16., stav (4) Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetički modifikovane hrane i hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje („Službeni glasnik BiH“, br. 78/12 i 62/15) obavještavamo javnost da je u periodu od 30.7.-18.8.2015. godine Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primila četiri zahtjeva za stavljanje hrane za životinje koja sadrži genetički modifikovanu soju (MON-Ø4Ø32-6) na tržište Bosne i Hercegovine, i to od strane sljedećih preduzeća:

  • Kalin SK d.o.o., Topčić polje 33, 72 213 Zenica,
  • D+V Agros d.o.o., Kočićevo bb, 78 409 Nova Topola, Gradiška,
  • Agroekonomik d.o.o., Zmaja od Bosne, Poslovna zona Zenica 1, 72 000 Zenica,
  • Muzuri d.o.o., Muhašinovići bb, 71 300 Visoko.

U skladu sa odredbama člana 16. stav (3) Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetički modifikovane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, Agencija je dostavila na razmatranje Vijeću za GMO kopiju kompletnih zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.

Vijeće za GMO, u skladu sa članom 56. Zakona o genetički modifikovanim organizmima (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/09) i člankom 18. Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetički modifikovane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, daje mišljenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.