Obavijest o zahtjevima za stavljanje genetski modificirane hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine

Na temelju članka 16., stavak (4) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje („Službeni glasnik BiH“, br. 78/12 i 62/15) obavještavamo javnost da je u razdoblju od 27.-30.7.2015. godine Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primila tri zahtjeva za stavljanje hrane za životinje koja sadrži genetski modificiranu soju (MON-Ø4Ø32-6) na tržište Bosne i Hercegovine, i to od strane sljedećih poduzeća:

  • Remi Moris d.o.o., Slobodna carinska zona bb, 76 100 Brčko distrikt;
  • Kalin d.o.o. Krepšić bb, 76 100 Brčko distrikt;
  • Farma-Land d.o.o., Rastovača bb, 88240 Posušje.

Na temelju članka 16. stav (3) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, Agencija je dostavila na razmatranje Vijeću za GMO  kopiju kompletnog zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.

Vijeće za GMO, u skladu sa člankom 56. Zakona o genetski modificiranim organizmima (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/09) i člankom 18. Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, daje mišljenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.