Obavijest o zahtjevima za stavljanje genetski modificirane hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine

Na temelju članka 16., stavak (4) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi puta na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje („Službeni glasnik BiH“, br. 78/12 i 62/15) obavještavamo javnost da je u razdoblju od 17.-27.7.2015. godine Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primila ukupno osam zahtjeva za stavljanje genetski modificirane hrane za životinje na tržište Bosne i Hercegovine, i to od strane sljedećih poduzeća:

  • GT Satelit d.o.o., Veljka Mlađenovića bb, 7800 Banja Luka;
  • Stelt Trade d.o.o., Slobodana Kusturića 11, 78000 Banja Luka;
  • Demetra d.o.o.Adže bb, 72230 Žepče;
  • Živanić DS d.o.o., Gornji Smrtići bb, 78438 Prnjavor;
  • Agropex d.o.o.Obudovac kbr 1, 76235 Obudovac/Šamac;
  • Rapić d.o.o.Put srpske vojske 69, 78400 Gradiška;
  • Savić company d.o.o., Komitska bb, 76300 Bijeljina i
  • Kalin doo, Krepšić bb, 76100 Brčko.

Svi podneseni zahtjevi odnose se na genetski modificiranu soju (MON-Ø4Ø32-6) namijenjenu za ishranu životinja.

Na temelju članka 16. stav (3) Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, Agencija je dostavila na razmatranje Vijeću za GMO  kopiju kompletnog zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.

Vijeće za GMO, u skladu sa člankom 56. Zakona o genetski modificiranim organizmima (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/09) i člankom 18. Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje, daje mišljenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje na tržište hrane za životinje koja sadrži GMO.