Održan ciklus radionica o deklarisanju proizvoda od mesa i mlijeka, nutritivnim vrijednostima i prehrambenim aditivima

U sklopu projekta „Unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane u BiH“, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom, organizirala je radionice pod nazivom „Deklarisanje proizvoda od mesa i mlijeka, nutritivne vrijednosti i prehrambeni aditivi“ na kojima je učestvovalo 75 predstavnika nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i subjekata u poslovanju sa hranom. Radionice su održane u periodu od 3. – 7. oktobra 2019. godine u Sarajevu, Mostaru i Laktašima.

Kroz prezentacije Jana Rosmusa (Češka razvojna agencija) i Lenke Sedlackov, (Državni veterinarski institut, Prag), učesnici radionice upoznati su sa zakonodavstvom i praksom Evropske unije u sljedećim oblastima:

  • Aditivi u hrani – zakonodavstvo i praktični primjeri;
  • Deklarisanje hrane- zakonodavstvo i praktični primjeri;
  • Analiza aditiva u hrani i
  • Nutritivna vrijednost i kalkulacije nutritivne vrijednosti hrane.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Projekt „Unaprjeđenje sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini“ finansira Češka razvojna agencija. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, korisnik je projekta u dijelu koji se odnosi na podršku uspostavljanju pilot sistema za kontrolu aditiva u hrani. Projekt je u potpunosti usklađen sa preporukama Evropske komisije za oblast sigurnosti hrane.