Održan sastanak o prikupljanju podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u BiH

S ciljem unaprjeđenja procesa prikupljanja podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u Bosni i Hercegovini,  u Mostaru je  5. februara 2020. godine održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Na sastanku je predstavljen Izvještaj o zoonozama u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu te Izvještaj  o zoonozama u Evropskoj uniji za 2018. godinu  (EU Summary Report on zoonoses, zoonotic agents and foodborne outbreaks in 2018) u koji su uvršteni i podaci iz naše zemlje. Predstavnici nadležnih institucija na sastanku su informisani o izvještaju i zaključcima sa 37. sastanka Radne grupe za zoonoze Evropske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA). Razmatrane su mogućnosti za unaprjeđenje procesa prikupljanja podataka o zoonozama i uzročnicima zoonoza u Bosni i Hercegovini.

Učesnici sastanka upoznati su i sa ključnim aktivnostima koje obuhvaća “Ugovor o pripremnim mjerama za učešće korisnica Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u aktivnostima EFSA-e” koji proces prikupljanja podataka i izvještavanja prepoznaje kao jedan od značajnih segmenata saradnje EFSA-e sa svim pretpristupnim zemljama.