Održana Regionalna konferencija o pčelarstvu

Regionalna konferencija o pčelarstvu na temu „Utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva u regiji i mogući odgovori“ održana je 25. i 26. februara 2022. godine u Banja Luci.

Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovao je mr.sci. Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora u Sektoru za naučnu saradnju, procjenu i komunikaciju rizika, koji je učestvovao u panel diskusijama u kojima su obrađivane teme iz nadležnosti  Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao što su prikupljanje i obrada laboratorijskih analiza meda, rezultati Monitoringa kvaliteta meda na tržištu Bosne i Hercegovine, te mjere provedene na osnovu rezultata istoga.

Konferencija je održana s ciljem razmjene iskustava i znanja te donošenja adekvatnih mjera pomoću kojih bi se ublažio utjecaj klimatskih promjena na sektor pčelarstva.

Klimatske promjene imaju sve izraženiji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju. Sektor pčelarstva je u proteklom periodu izložen značajnim gubicima uzrokovanim izuzetno niskim i visokim temperaturama, kao i drugim ekstremima u obliku poplava, suša i grada u nekarakterističnim kalendarskim periodima.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici nadležnih institucija,  saveza i udruženja pčelara iz zemalja u regionu te predstavnici partnerskih instituta i akademija.