Održano stručno predavanje: „Američki zakon o modernizaciji sigurnosti hrane i njegove implikacije za izvoznike na tržište SAD-a”

Doc.dr.sci Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, u sklopu stručnog predavanja na temu “Američki zakon o modernizaciji sigurnosti hrane i njegove implikacije za izvoznike na tržište SAD-a” kroz prezentaciju upoznao učesnike predavanja sa aktivnostima na uspostavljanju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, te sa ulogom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u tom procesu.

Stručno predavanje održano je 27.5.2015. godine u organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Ministarstva poljoprivrede SAD-a. Pored direktora Agencije, prezentacije su, takođe, održali Donald Prater, direktor Ureda američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za Evropu i David Schmidt, predsjednik Međunarodnog vijeća za informacije o hrani.

Privrednici su kroz prezentacije i diskusiju upoznati sa najnovijim trendovima u proizvodnji hrane i percepcijama potrošača (usporedba SAD i EU), kao i o primjerima dobre proizvodne prakse i novim tehnologijama.

Na predavanju je, između ostalog, rečeno da su u 2014. iz Bosne i Hercegovine u SAD izvezeni poljoprivredni proizvodi u vrijednosti oko pet miliona KM, što predstavlja 0,7 posto ukupnog bh. izvoza poljoprivrednih proizvoda, te da u izvozu dominira kafa, čajevi, začini, eterična ulja, proizvodi na bazi žitarica, te prerađevine od voća i povrća.