Podneseni zahtjevi za registraciju proizvoda “Krajiški omač“ i “Krajiška trahana“ oznakom “garantirano tradicionalni specijalitet”

Udruženje proizvođača “Stari-novi okus“, koje djeluje pri Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona, podnijelo je zahtjeve za registraciju proizvoda “Krajiški omač“ i “Krajiška trahana“”oznakom “garantirano tradicionalni specijalitet”.

Obavijesti o zahtjevima za registraciju navedenih proizvoda oznakom “garantirano tradicionalni specijalitet” objavljene su u “Službenom glasniku BiH“, broj 20/23 od 24. marta 2023. godine, a proizvođačke specifikacije dostupne su na službenoj web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine:

Shodno Pravilniku o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode (“Službeni glasnik BiH”, broj 90/18), obrazloženi prigovor na objavljeni zahtjev može se podnijeti u roku od dva mjeseca računajući od dana objavljivanja sadržaja zahtjeva u “Službenom glasniku BiH”.

Trenutno je, u skladu sa odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, registrirano pet proizvoda, i to tri proizvoda oznakom geografskog porijekla (“Nevesinjski krompir“ “Visočka pečenica“ i “Livanjski sir“) i dva oznakom porijekla (“Livanjski izvorni sir“ i “Drvarski mućeni pekmez od drenjina“).

Više informacija o proceduri registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta možete pronaći ovdje.