Predstavnici Agencije na Prvom međunarodnom kongresu živinarstva/peradarstva

Dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sa saradnicima učestvuje na Prvom međunarodnom kongresu živinarstva/peradarstva, koji se održava u periodu od 10.-12. maja 2023. godine u Banja Luci.

Kongresu u organizaciji Koordinacijskog odbora peradara/živinara Bosne i Hercegovine, Udruženja peradara Federacije BiH i Udruženja živinara “Zajednica živinara RS” prisustvuje oko 300 predstavnika nadležnih institucija, akademske zajednice, veterinarskih i poljoprivrednih instituta i drugih zainteresovanih strana iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Rad Kongresa odvija se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmene i poster prezentacije, kao i sponzorisana predstavljanja. Učesnici kongresa će, uz razmjenu informacija i znanja o savremenim metodama uzgoja i prerade pilećeg mesa, na kongresu razgovarati o ukupnom stanju u peradarskom sektoru u Bosni i Hercegovini, a svoje radove predstavit će oko 100 predavača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Skup je ujedno i prilika za susrete i uspostavljanje saradnje među učesnicima različitih profila u lancu vrijednosti proizvodnje pilećeg mesa i jaja.

Organizatori kongresa dodijelili su na otvaranju kongresa zahvalnice pojedincima i institucijama za izniman doprinos i podršku organizaciji Prvog međunarodnog kongresa živinarstva/peradarstva. Navedeno priznanje dodijeljeno je dr.sci. Džemilu Hajriću i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

                                     

Učesnicima kongresa obratili su se Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.