Predstavnici FAO posjetili Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

Dmitry Zvyagintsev, službenik za agrarnu politiku Regionalnog ureda Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju i Vlado Pijunović, nacionalni koordinator programa FAO za Bosnu i Hercegovinu boravili su 13. septembra 2022. godine u radnoj posjeti Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom održan je sastanak sa dr.sci. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije i saradnicima na kojem je razgovarano o zajedničkim aktivnostima realizovanim u sklopu projekta “Jačanje administrativnog sistema za upravljanje i podršku oznakama zaštite geografskog porijekla (TCP/BIH/3801)”

Saradnja Ureda FAO u Bosni i Hercegovini i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ocijenjena je veoma uspješnom te je zaključeno da realizovane projektne aktivnosti u oblasti politike kvaliteta predstavljaju dobar osnov za nastavak saradnje i nove projekte, posebno u oblasti zaštite oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta.

Predstavnici FAO istaknuli su značaj i tržišni potencijal prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakama geografskog porijekla te predstavili primjere institucionalne podrške proizvođačima u zemljama koje su pod nadležnošću Regionalnog ureda FAO za Evropu i Centralnu Aziju sa sjedištem u Budimpešti.