Predstavnicima Općine Fojnica prezentirane prednosti registracije oznaka prehrambenih proizvoda

Značaj oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta za poljoprivredne proizvođače i lokalnu zajednicu bio je ključna tema sastanka službenika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine sa Sabahudinom Klisurom, načelnikom Općine Fojnica. Sastanku koji je održan 2. septembra 2021. godine u Fojnici uime Agencije su prisustvovali dr.sci. Dragan Brenjo, šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane i Maida Mujkić, stručni savjetnik za koordinaciju s nadležnim organima.

Nakon što im je prezentiran utjecaj registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda na profitabilnost, konkurentnost i održivost poljoprivredne proizvodnje, predstavnici Općine Fojnica iskazali  su interes za pokretanje aktivnosti zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda u skladu sa odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode („Službeni glasnik BiH“, broj 90/18), koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH.

Dogovoreno je da će Općina Fojnica u saradnji sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača, po metodologiji koju pripremi Agencija, uraditi inventar tradicionalnih proizvoda sa područja ove lokalne zajednice, koji imaju potencijal za stjecanje jedne od zaštićenih oznaka prehrambenih proizvoda.

Kako bi se potaknuo razvoj poljoprivrede na području Fojnice, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, pružit će potrebnu stručnu i tehničku podršku u procesu mapiranja i registracije proizvoda, koji imaju potencijal za stjecanje oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda sa ovog područja u skladu sa uslovima propisanim Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode.