Priopćenje za javnost

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku nadležnih institucija Europske komisije  koja omogućuje uvrštavanje Bosne i Hercegovine na popis zemalja kojima je odobren izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Europske unije, te ujedno zahvaljuje Europskoj komisiji na razumijevanju i velikoj podršci pruženoj nadležnim institucijama u sustavu sigurnosti hrane u našoj zemlji.

 

S ciljem stjecanja cjelovite slike o aktivnostima koje su prethodile ovakvoj odluci institucija Europske komisije, ovim putem bismo željeli informirati javnost kako je Agencija u suradnji s nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH pripremila i predložila,  a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo oko 140 propisa o hrani, kojima su preuzete odgovarajuće uredbe i direktive Europske unije, što je bio pravni preduvjet za aktivnosti nadležnih institucija u cilju osiguranja izvoza hrane životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine na tržište EU. Pored propisa iz tzv. higijenskog paketa za koje je Agencija bila predlagač, te propisa o mikrobiološkim kriterijima za hranu, napominjemo da su u Bosni i Hercegovini doneseni propisi koji reguliraju standarde zdravstvene ispravnosti i kvalitete mlijeka, jaja, mesa peradi i meda, kao izvozno najperspektivnijih proizvoda.

 

U ovom kontekstu, također, želimo naglasiti da je primarni cilj propisa o hrani zaštita zdravlja i interesa potrošača, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama na čije se tržište plasira hrana proizvedena u Bosni i Hercegovini.

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine će i u predstojećem razdoblju, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, u suradnji s nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, nastaviti s kontinuiranim aktivnostima čiji je cilj zaštita zdravlja i interesa potrošača, uz istovremeno osiguravanje neometane trgovine hranom.