Priopćenje za javnost

Kroz redovite aktivnosti praćenja potencijalnih rizika porijeklom iz hrane, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je došla do saznanja da se, zbog utvrđenog prisustva bakterije Salmonella spp., s tržišta Republike Hrvatske povlači proizvod „Ledo Pileće meso usitnjeno“, 100% piletina, u pakiranju od 500g (zamrznuti proizvod) s datumom zamrzavanja 10.07.2015. godine i oznakom najbolje upotrijebiti do: 09.07.2016.

U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača, Agencija je poduzela mjere predostrožnosti, te je od poduzeća Ledo d.o.o. Čitluk koje je uvoznik Ledo proizvoda za tržište Bosne i Hercegovine tražila žurnu dostavu podataka o eventualnom uvozu i distribuciji  navedenog proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine.

U informaciji koju je „Ledo d.o.o. Čitluk“ dostavio Agenciji 17.9.2015. godine navodi se da „Ledo Pileće meso usitnjeno“, 100% piletina, u pakiranju od 500g (zamrznuti proizvod) s datumom zamrzavanja 10.07.2015. godine i oznakom najbolje upotrijebiti do: 09.07.2016. nije uvezeno niti distribuirano na tržište Bosne i Hercegovine, te da se na nalazi u asortimanu ovog poduzeća.

Agencija za sigurnost hrane BiH, kao autoritet za sigurnost i kvalitetu hrane, primjenu međunarodnih konvencija i međunarodnih sporazuma iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje obvezujućih za Bosnu i Hercegovinu u kontinuitetu prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane, kako u BiH, tako i u zemljama okruženja i šire, te u suradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama poduzima odgovarajuće mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.