Radionica “Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla”

U  organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i USAID-ovog “Projekta razvoja održivog turizma u BiH”, 23. i 24. marta u Bihaću i Banja Luci su održane radionice na temu “Sigurno rukovanje hranom i kako do oznaka geografskog porijekla”. Radionicama su prisustvovali pružaoci ugostiteljskih usluga u restoranima, hotelima i drugim subjektima koji se bave pripremom i posluživanjem hrane, poljoprivredni proizvođači i predstavnici udruženja, zadruga i poljoprivrednih klastera čiji prehrambeni proizvodi imaju potencijal za registraciju jedne od oznaka prehrambenih proizvoda (oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta).

Na radionicama su prezentirani  “Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma” i “Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijalteta hrane u BiH”. Prisutni su detaljno upoznati s prednostima i faktorima uspjeha implementacije oznaka geografskog porijekla.

Organizaciju radionica podržali su Ured za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i programa IFAD, Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.