Smjernice za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje

S ciljem pružanja podrške laboratorijama uključenim u službenu kontrolu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje u Bosni i Hercegovini pripremljen je prijevod Smjernica za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje. Smjernice su zasnovane na dokumentu Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) Evropske komisije (Document Nº SANTE/12682/2019).

U spomenutom dokumentu opisani su zahtjevi za validaciju metoda i analitičku kontrolu kvaliteta u svrhu podrške validnosti podataka obrađenih u okviru službenih kontrola ostataka pesticida, uključujući podatke iz monitoringa ostataka pesticida, koji se dostavljaju Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i koriste za provjeru usklađenosti s maksimalnim nivoima ostataka pesticida ili za procjenu izloženosti potrošača.

Ciljevi dokumenta su:

  • osigurati usklađen, isplativ sistem osiguranja i kontrole kvaliteta u Bosni i Hercegovini,
  • osigurati kvalitet i usporedivost analitičkih rezultata,
  • osigurati postizanje prihvatljive tačnosti,
  • osigurati izbjegavanje lažnih pozitivnih ili lažnih negativnih rezultata,
  • podržati postupanje u skladu sa standardom ISO/IEC 17025 i njegovu konkretnu implementaciju (standard za akreditaciju).

Dokument je komplementaran i integriše zahtjeve standarda ISO/IEC 17025, te ga je potrebno konsultovati tokom revizija i akreditacija službenih laboratorija za analizu ostataka pesticida shodno standardu ISO/IEC 17025.

Smjernice za analitičku kontrolu kvaliteta i postupke za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje dostupne su na sljedećem LINKU.

S obzirom da se radi o nezvaničnom prijevodu dokumenta „Nº SANTE/12682/2019“, u slučaju eventualnih nejasnoća ili nedoumica u vezi s prijevodom, mjerodavan je originalni dokument na engleskom jeziku, koji je dostupan na linku:

https://www.eurl-pesticides.eu/docs/public/home.asp?LabID=100&Lang=EN