Svjetski dan sigurnosti hrane

Uz slogan “Sigurnija hrana, bolje zdravlje”, 7. juna širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Sigurna hrana jedan je od najvažnijih faktora dobrog zdravlja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava se s oboljenjima čiji je uzrok ili put prenosa hrana. Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, detekcije i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane.

U povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, a s ciljem unaprjeđenja zdravlja, WHO poziva na transformaciju prehrambenih sistema. WHO je uputila apel donosiocima odluka, praktičarima i investitorima da preusmjere svoje aktivnosti kako bi se povećala održiva proizvodnja i konzumacija sigurne hrane. Usvajanje odgovarajućih politika razvoja poljoprivrede, hrane, trgovine i industrije koje će promovisati sigurnost hrane preduslov je za osiguravanje dostupnosti sigurne i zdrave prehrane svima.

Iako je sigurnost hrane primarna odgovornost subjekata u poslovanju s hranom, saradnja u koju će biti uključena društva, vlade i poslovna zajednica na globalnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou predstavlja ključni preduslov za dostupnost sigurne hrane na održiv način.

Kako bi unaprijedila sigurnost i kvalitet hrane u Bosni i Hercegovini, pored redovnih zakonom propisanih aktivnosti, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske komisije provodi IPA Twinning projekt “Podrška EU izgradnji kapaciteta i postepenom usklađivanju s pravnom stečevinom EU u sektoru sigurnosti hrane” čija finansijska vrijednost iznosi 1,5 miliona eura. U sklopu projekta bit će unaprjeđeni veoma značajni segmenti sektora sigurnosti hrane, kao što su usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU, kapaciteti nadležnih organa i subjekata u poslovanju s hranom za implementaciju propisa i standarda EU u oblasti higijene hrane i službenih kontrola hrane, sistem registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i garantirano tredicionalnog specijaliteta i procjena rizika.