U Bosni i Hercegovini prvi put provedeno istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane

Posljednje istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane prošireno je na svih sedam zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a po prvi put u ovom istraživanju učestvovali su građani Bosne i Hercegovine.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo po prvi put uključili svih sedam pretpristupnih zemalja u istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane. Naša saradnja u oblasti komunikacije s partnerima u zemljama Evropske unije i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generisanja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Eurobarometar. Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana te učiniti našu komunikaciju efikasnijom. Ova saradnja već donosi plodove kroz kampanje koje zajedno provodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri direktnoj komunikaciji s njihovim građanima“, izjavila je Barbara Gallani, šefica Odjeljenja za komunikacije i partnerstvo u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA).

Istraživanje Barometra provedeno je između 31. maja i 25. juna 2023. godine, a obuhvatilo je više od 6.600 ispitanika u sedam zemalja iz različitih društvenih i demografskih grupa koji su intervjuisani licem u lice kod kuće ili online na svom maternjem jeziku.

U Bosni i Hercegovini su intervjuisana 1003 ispitanika, a rezultati istraživanja pokazuju da je građanima Bosne i Hercegovine pri kupovini hrane najvažnija cijena (64%), a zatim sigurnost hrane (54%) i okus hrane (44%). Cijena hrane je bila najvažnija i građanima Evropske unije (54%), na drugom mjestu, s 51% odgovora, bio im je okus hrane, dok su sigurnost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46% odgovora. Ispitanici su imali mogućnost izabrati najviše tri odgovora na ovo pitanje.

Ukupno 69% ispitanika u Bosni i Hercegovini izjavilo je da je lično zainteresovano za temu sigurnosti hrane, a 31% njih dalo je negativan odgovor. Približan je rezultat i na nivou EU, gdje je 70% ispitanika odgovorilo da je lično zainteresovano za sigurnost hrane.

Kada je riječ o hrani, ispitanike iz Bosne i Hercegovine najviše zabrinjavaju sljedeće teme: „trovanje hranom putem hrane ili pića koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima“ (37%), „genetski modificirani sastojci u hrani ili piću“ (33%) i „aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću“ (32%).

Interaktivna mapa s rezultatima istraživanja dostupna je na sljedećem linku:

https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/eurobarometer22

Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u sedam pretpristupnih zemalja provedeno je u saradnji sa Generalnim direktoratom za komunikacije Evropske komisije.