U nastavku aktivnosti u okviru projekta USAID/Sweden FARMA II koje je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizirala u periodu od 7.-11. maja 2018. godine izrađen je i preveden na jezike u službenoj upotrebi u BiH Nacrt vodiča za uzorkovanje radi provjere na Campylobacter. Vodič je namijenjen subjektima u poslovanju sa hranom sa ciljem podrške prilagodbi novim zahtjevima i boljoj implementaciji novog propisa o mikrobiološkim kriterijima za hranu koji je trenutno u fazi donošenja.
Nakon okončanja procedure donošenja i objave Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu vodič će biti stavljen na raspolaganje subjektima u poslovanju sa hranom.
Dr. Andreas Wunsch, ekspert iz Austrije, zajedno sa predstavnicima Agencije za sigurnost hrane BiH, nadležnih entitetskih ministarstava te inspekcijskih organa na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH pripremao je Program praćenja za Campylobacter na nivou proizvodnog procesa (klaonice). Predstavnicima laboratorija i subjekata u poslovanju sa hranom predstavljeni su novi zahtjevi u pogledu mikrobiološkog kriterija za Campylobacter.
Takođe je predstavljen austrijski Vodič dobre higijenske prakse u oblasti peradarstva, uključujući i odgovarajuće mikrobiološke kriterije, te vodiči koji se odnose na dobru higijensku praksu i mikrobiološke kriterije za crveno meso i meso divljači. Razmotreni su i najbolji modeli sektorski orijentiranih vodiča dobre higijenske prakse u zemljama EU u koje su uvršteni i odgovarajući mikrobiološki kriteriji.
Informacije o prvom dijelu aktivnosti možete pogledati na sljedećem linku.