WHO: Osnovne mjere zaštite od novog koronavirusa (2019- nCoV)

Agencija za sigurnost hrane Bosne  Hercegovine, kroz praćenje i prenošenje najnovijih informacija Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization, WHO) o pandemiji COVID-19, nastoji dati doprinos informisanju građana Bosne i Hercegovine o načinima prevencije navedenog oboljenja.  Većina ljudi koji se zaraze imaju blaži oblik bolesti i oporave se, ali kod nekih se može razviti i teža klinička slika. Stoga, čuvajte svoje zdravlje i zaštitite i druge čineći sljedeće:

Perite ruke često.

Često i temeljito čistite ruke otopinama na bazi alkohola ili ih perite sapunom i vodom.

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili čišćenje ruku otopinama na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama.

Održavajte socijalnu distancu.

Održavajte najmanje jedan metar udaljenosti od osobe koja kašlje ili kiše.

Zašto? Kad neko kašlje ili kiše raznosi male kapljice iz nosa i usta koje mogu sadržavati virus. Ako ste previše blizu, možete udahnuti male kapljice zaražene COVID-19, ako je osoba koja kašlje zaražena.

Ne dirajte oči, nos i usta.

Zašto? Rukama dodirujemo mnoge površine i na taj način možemo pokupiti virus. Jedanput kontaminirane, ruke mogu prenijeti virus na oči, nos ili usta. Na taj način, virus može ući u vaše tijelo i zaraziti vas.

Održavajte respiratornu higijenu.

Osigurajte sebe i ljude oko sebe održavajući respiratornu higijenu. To znači, prekrijte usta i nos savijenom unutrašnjom stranom lakta  ili maramicom prilikom kašljanja ili kihanja. Upotrijebljenu maramicu momentalno odložite na siguran način.

Zašto? Kapljice iz usta i nosa raznose virus. Održavajući dobru respiratornu higijenu, štitite lica oko sebe od virusa koji uzrokuju prehladu, gripu i COVID-19.

Ako imate groznicu, kašalj i otežano disanje, potražite medicinsku pomoć.

Ostanite u kući ako se ne osjećate dobro. Ako imate groznicu, kašalj ili otežano disanje, potražite medicinsku pomoć. Prilikom traženja medicinske pomoći prvo se najavite telefonom. Pratite upute medicinskih službi.

Zašto? Nacionalni i lokalni zdravstveni autoriteti imaju pouzdane informacije o zdravstvenoj situaciji u vašoj okolini. Najavom, omogućit ćete zdravstvenim službama da vas brzo upute u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Na ovaj način štitite sebe i pomažete u sprječavanju širenja virusa i drugih infekcija.

Ostanite informisani i pratite savjete zdravstvenih ustanova.

Ostanite informisani o razvijanju situacije po pitanju COVID-19. Pratite savjete zdravstvenih ustanova, nacionalnih i lokalnih autoriteta ili vašeg poslodavca u svrhu vaše i tuđe zaštite od COVID-19.

Zašto? Nacionalni i lokalni autoriteti imaju najpouzdanije informacije o širenju COVID-19 u vašoj sredini. Oni su jedini pouzdani da savjetuju šta treba da radite da se zaštitite.

Zaštitne mjere za lica koja su nedavno (zadnjih 14 dana) posjetile područja gdje se COVID-19 proširio.

  • Pratite upute.
  • Ostanite u kući ako se ne osjećate dobro, čak i sa blagim simptomima kao što je glavobolja i slabo curenje iz nosa, dok se ne oporavite.

Zašto? Izbjegavanjem kontakta sa drugim i posjeta medicinskim ustanovama,  omogućit ćete tim ustanovama da rade mnogo efikasnije i pomognu vama i ostalima koji su izloženi COVID-19 i drugih virusima.

  • Ako vam se razvije groznica, kašalj ili otežano disanje, potražite medicinsku pomoć odmah jer bi to moglo biti uslijed respiratorne infekcije ili drugih težih stanja. Obavijestite doktora o vašim nedavnim putovanjima ili kontaktima sa putnicima.

Zašto? Omogućit ćete zdravstvenim službama da vas brzo upute u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Na ovaj način štitite sebe i pomažete u sprječavanju mogućeg širenja COVID-19 i drugih virusa.

Izvor: www.who.int