Bakterija Vibrio spp. u morskim plodovima – povećan rizik zbog klimatskih promjena i antimikrobne rezistencije

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je procjenu javno-zdravstvenih aspekata bakterije Vibrio spp. povezanih s konzumacijom morskih plodova. Shodno najnovijim procjenama EFSA-e, zbog klimatskih promjena, očekuje se povećanje prevalence bakterije Vibrio spp. u morskim plodovima u Evropi, kao i na globalnom nivou, posebno u bočatim vodama i vodama niskog saliniteta. Osim toga, kod pojedinih vrsta bakterija roda Vibrio sve češće se pojavljuje rezistencija na antibiotike posljednje linije odbrane.

U prethodnom izvještaju (CLEFSA) objavljene su analize mogućih efekata klimatskih promjena na sigurnost hrane, uključujući bakterije Vibrio spp. u morskim plodovima. Nekoliko sojeva bakterija iz roda Vibrio može uzrokovati vibriozu. U Evropskoj uniji, za javno zdravstvo najrelevantnije su Vibrio parahaemolyticusVibrio vulnificus Vibrio cholerae koje se mogu povezati sa morskim plodovima. V. parahaemolyticus može uzrokovati gastroenteritis kod zdravih individualaca, dok V. vulnificus i V. cholerae non-O1/non-O139 mogu uzrokovati teške infekcije, sepsu i smrtni ishod kod ranjive populacije.

Zbog sve češće pojave ekstremnih vremenskih prilika, poput toplinskih valova, u posljednjih 20 godina u Evropi je uočen porast broja infekcija bakterijama Vibrio spp. Povećanje temperature u priobalnim vodama dovelo je do proširenja područja u kojima se bakterija Vibrio može razmnožavati, što dovodi do većeg rizika od infekcija uzrokovanih konzumacijom kontaminiranih morskih plodova. Rizik je posebno povećan u regionima sa bočatim vodama i vodama niskog saliniteta (npr. Baltičko more, prelazne vode Baltičkog i Sjevernog mora, Crno more) te u priobalnim područjima s velikim riječnim dotocima.

Održavanje hladnog lanca u preradi, prevozu i skladištenju ključna je mjera za prevenciju i kontrolu Vibrio spp., posebno za morske plodove koji su predviđeni za konzumaciju u sirovom stanju. Moguće mjere za reduciranje Vibrio spp. su prerada pod visokim pritiskom, zračenje i (brzo) smrzavanje praćeno dugotrajnim skladištenjem u smrznutom stanju.

Potrošačima, a posebno osjetljivim grupama stanovništva, preporučuje se prikladno rukovanje i kuhanje morskih plodova te izbjegavanje konzumacije sirovih i termički neobrađenih proizvoda.

Naučnici EFSA-e ocijenili su ključnim prioritetom provođenje istraživanja relevantnih Vibrio spp. u cijeloj Evropskoj uniji u određenim vrstama morskih plodova u primarnoj proizvodnji i maloprodaji kako bi se prikupili dodatni i harmonizirani podaci. Ti podaci mogli bi se dalje koristiti kao referentni za proučavanje efekta klimatskih promjena na prevalencu Vibrio spp. u morskim plodovima.