U sklopu revizije svih prehrambenih aditiva koji su bili dopušteni za upotrebu u hrani prije 20. januara 2009. godine, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je novu procjenu nivoa prihvatljivog dnevnog unosa (Acceptable Daily Intake, ADI) saharina.
EFSA-ini eksperti napravili su reviziju svih dostupnih podataka te ustanovili da saharin ne uzrokuje oštećenje DNK i ne očekuje se povezanost njegove konzumacije sa rizikom od pojave raka kod ljudi.
Eksperti su zaključili da je saharin siguran za ljudsku upotrebu te su povećali nivo prihvatljivog dnevnog unosa sa 5 mg/kg tjelesne mase po danu na 9 mg/kg tjelesne mase po danu.
Osim toga, pokazalo se kako je izloženost potrošača saharinu niža od novoizvedene vrijednosti ADI te, prema tome, nema rizika za zdravlje ljudi.
Saharin je umjetni zaslađivač koji je kao zamjena za šećer u hrani i piću postao popularan još šezdesetih godina prošlog vijeka. Soli saharina bolje se otapaju u vodi u usporedbi sa samim saharinom te se stoga lako miješaju u hranu i piće u svrhu zaslađivanja. Saharin i njegove soli (E 954), kao i ostali prehrambeni aditivi, moraju biti označeni na proizvodima kako bi se potrošačima osiguralo donošenje informisanih odluka prilikom kupovine namirnica koje ih sadrže.
Prihvatljivi dnevni unos (ADI) označava sigurnu količinu tvari koja se može konzumirati svakodnevno tokom života bez značajnijeg rizika za zdravlje. Za saharin te njegove natrijeve, kalcijeve i kalijeve soli, ADI je postavljen 1995. godine, na osnovu povećane učestalosti tumora mokraćnog mjehura uočenih tokom ispitivanja provedenih na štakorima. Međutim, postignut je konsenzus među naučnicima da su navedeni tumori specifični za mužjake štakora te da nisu relevantni za ljude.
Novi zaključci eksperata objavljeni su u EFSA-inom naučnom mišljenju koje je dostupno na sljedećem linku.