Dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, prisustvovao je ceremoniji organizovanoj povodom dodjele certifikata “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” (antibiotic free) kompaniji Perutnina Ptuj, koja je održana 2. jula 2025. godine u Sarajevu.
Navedene certifikacija koju je provelo akreditirano certifikacijsko tijelo podrazumijeva da je kontrolama utvrđeno da se kroz cjelokupan lanac i sve faze proizvodnje i prerade vodi sistemsko praćenje koje osigurava da ni u jednom od koraka proizvodnje nisu korišteni antibiotici. Svrha provođenja postupka ˝antibiotic free˝certifikacije je praćenje i provjeravanje prisustva antibiotika u hrani, vodi i stelji kroz cijeli uzgojni ciklus zasnovano na jasno utvrđenim načelima sljedivosti i transparentnosti.
Prekomjerna upotreba antibiotika utječe na pojavu i širenje antimikrobne rezistencije (AMR), koja predstavlja glavnu globalnu prijetnju za javno zdravstvo te uzrokuje zabrinutost za zdravlje ljudi i životinja. Utječe na sigurnost hrane i sigurno snabdijevanje hranom, kao i na ekonomski prosperitet miliona porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
Antimikrobna rezistencija odnosi se na sposobnost mikroorganizama da razviju otpornost na antimikrobna sredstva, kao što su antibiotici. Nastaje kao rezultat prilagodbe mikroorganizama na vanjske utjecaje, a na to utječu različiti faktori, kao što su:
- Nedostaci u regulisanju i kontroli upotrebe,
- Nedostatak svijesti o najboljim praksama, koji dovodi do neprimjerene i prekomjerne upotrebe,
- Korištenje antibiotika, ne samo kao lijekova, nego i kao pospješivača rasta kod životinja,
- Privatna prodaja putem interneta koja čini krivotvorene antimikrobne lijekove ili nekvalitetne antimikrobne lijekove lako dostupnim za širu upotrebu.
Zbog antimikrobne rezistencije, lijekovi koji su služili za efikasno tretiranje bolesti postali su manje efikasni ili čak beskorisni, što dovodi do smanjenja sposobnosti za uspješno tretiranje infekcija, povećanja mortaliteta, češćih i dugotrajnijih oboljenja i gubitaka u poljoprivrednoj proizvodnji.