EFSA i ECDC: Zajednička brza procjena pojave bolesti uzrokovane bakterijom Salmonella Agona u formuli za dojenčad

Povlačenje i/ili opoziv formula za dojenčad jednog francuskog proizvođača značajno će smanjiti rizik od dodatnog obolijevanja djece koji uzrokuje infekcija bakterijom Salmonella Agona. To je zaključak Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA ) i Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) naveden u Zajedničkoj brzoj procjeni pojave bolesti na području više država, uzrokovane bakterijom Salmonella Agona u formulama za dojenčad.

Pojava Salmonella Agona povezana sa konzumacijom formula za dojenčad u Francuskoj u toku je od augusta 2017. godine. Dosad je u Francuskoj oboljelo 37 djece do jedne godine starosti. Metodom sekvenciranja ukupnog genoma (Whole genome sequencing, WGS) potvrđeno je da je jedan slučaj oboljenja u Španiji blisko povezan sa slučajevima u Francuskoj, a jedan mogući slučaj prijavljen je u Grčkoj. Posljednji slučaj oboljenja prijavljen je 2. decembra 2017. godine.

Na osnovu dostupnih podataka dobivenih nakon provedenih epidemioloških istraživanja te utvrđivanjem sljedivosti hrane, sedam različitih robnih marki formula za dojenčad iz jednog proizvodnog pogona u Francuskoj identificirano je kao prijenosnik (vehikulum) infekcije. Rezultati provedenih istraživanja od 15. januara 2018. godine, pokazali su da su povučeni proizvodi distribuirani u 13 zemalja Evropske unije (Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Holandija, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo) i 54 treće zemlje.

Nakon prve obavijesti o pojavi neuobičajenog broja slučajeva infekcije sa Salmonella Agona u Francuskoj od 2. decembra 2017. godine, nadležni organi ove zemlje proveli su istragu u proizvodnom pogonu implicirane kompanije.

Nakon što je potvrđeno da su neki od spornih proizvoda distribuirani drugim zemljama, 4. decembra 2017. godine obaviješten je Sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF). Nakon istrage u proizvodnom pogonu, svi proizvodi koji su proizvedeni do 15. februara 2017. godine, uključujući formule za dojenčad te druge proizvode, u okviru mjera predostrožnosti povučeni su i/ili opozvani s tržišta. Nadležni organi u Francuskoj provjeravaju jesu li mjere koje je proizvođač preduzeo dovoljne i prikladne.

Kako bi se spriječila moguća infekcija, kako kod same dojenčadi tako i kod osoba koje rukuju formulama za dojenčad, EFSA i ECDC preporučuju nadležnim organima u zemljama članicama davanje sljedećih savjeta javnosti:

• ne koristiti bilo koju od formula za dojenčad uključenih u ove slučajeve pojave oboljenja;
• prati ruke prije i nakon pripreme obroka;
• koristiti kipuću vodu koja nije ohlađena ispod 70 °C prije dodavanja formuli za dojenčad;
• sadržaj bočice koji nije konzumiran unutar dva sata od pripreme treba baciti.

Tehnički izvještaj EFSA-e i ECDC-a o pojavi infekcije sa Salmonella Agona u više država povezane sa formulama za dojenčad dostupan je na sljedećem linku:

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/1365e.pdf