EFSA: Koštice kajsije predstavljaju rizik od trovanja cijanidom

Na zahtjev Evropske komisije, Odbor za kontaminante u prehrambenom lancu Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA) izvršio je procjenu rizika po zdravlje ljudi povezanog sa cijanogeničnim glikozidima u sirovim košticama kajsije i njihovim proizvodima. Amigdalin je cijanogenični glikozid koji je u svom prirodnom obliku prisutan u koštici kajsije, a nakon konzumacije u ljudskom organizmu metabolizira u cijanid.

Maksimalna količina koštica kajsije koja se može konzumirati da se ne prekorači akutna referentna doza (ARfD), u skladu sa naučnim mišljenjem EFSA-e, za djecu iznosi 60 mg, a za odrasle 370 mg. Prema tome, akutna referentna doza će kod djece biti prekoračena već konzumacijom jedne male koštice, a kod odraslih tri manje ili jedne velike koštice marelice.

Mučnina, groznica, glavobolja, nesanica, žeđ, pospanost, nervoza, bol u zglobovima i mišićima, te nizak krvni pritisak simptomi su trovanja cijanidom, a u ekstremnim slučajevima trovanje cijanidom može biti smrtonosno.

Uobičajena konzumacija kajsije ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača, jer je koštica smještena unutar ploda okružena čvrstom stjenkom i ne dolazi u direktan kontakt sa samim voćem.

Prema tvrdnjama iznesenim u naučnom mišljenju EFSA-e, košticama kajsije se trguje putem interneta. Pojedini trgovci ih na internetu predstavljaju kao hranu koja je korisna u borbi protiv karcinoma, a neki čak preporučuju konzumaciju od 10 do 60 koštica dnevno.

Obzirom da procjena navedenih tvrdnji o koristi koštica kajsije u tretiranju karcinoma nije u okvirima rada EFSA-e, to nije obuhvaćeno naučnim mišljenjem koje je dostupno na sljedećem linku:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424