EFSA: Počele pripremne radnje za projekt „EU MENU 2“

Kako bi unaprijedili proces prikupljanja podataka o konzumaciji hrane u Evropi, razmijenili informacije o trenutnim aktivnostima i ojačali saradnju, predstavnici nadležnih institucija zemalja članica Evropske unije i pretpristupnih zemalja, Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropske komisije učestvovali su na 17. sastanku Naučne mreže za podatke o konzumaciji hrane, koji je održan 18. i 19. juna 2025. godine u Parmi. Uime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na sastanku je učestvovala Lidija Nikolić.

Prvog dana sastanka predstavnici EFSA-e prezentirali su sveobuhvatnu evropsku bazu podataka o konzumaciji hrane, kao i dosadašnje rezultate istraživanja o konzumaciji hrane. Sama baza podataka ima ključnu ulogu u procjeni rizika povezanih s mogućim opasnostima u hrani i relevantna je za procjenu unosa hranjivih tvari. Predstavljena su i istraživanja u vezi procjene izloženosti za pripravke od plodova slatkog i gorkog komorača, te o prednostima i izazovima u korištenju podataka o konzumaciji hrane. Također su održane prezentacije o nacionalnom monitoringu prehrane u Njemačkoj, procjeni utjecaja biljnih alternativa na javno zdravlje, ispitivanju o prehrani kao osnovu za izradu vodiča prehrane i adaptaciji modela „Intake24“ za istraživanje „Albane“.

Učesnici sastanka informirani su o novoj domeni na portalu FAOSTAT (Food and Diet Domain), koju je uspostavila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), kao i projektu „SCANFOODLABEL“ koji ima za cilj pojednostaviti proces razumijevanja složenih oznaka hrane pružajući sučelje jednostavno za korištenje koje prevodi informacije u lako razumljiv format.

U sklopu sastanka održana je radionica „SMART EU MENU“ na kojoj su razmatrane pripremne radnje za projekt „EU MENU 2“. Naglasak je bio na unaprjeđenju procesa kodiranja namirnica i sistema koji će olakšati proces obrade podataka.

Zajedničke aktivnosti i redovni godišnji sastanci Naučne mreže za podatke o konzumaciji hrane, koja djeluje pod okriljem EFSA-e, osnov su za izgradnju snažne panevropske baze podataka o konzumaciji hrane i oblikovanje budućih smjernica o prehrani.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, uz podršku EFSA-e, u periodu od 2017. – 2021. godine, provela istraživanje prehrambenih navika adolescenata, odraslih osoba i trudnica (BH MENU), a izvještaj o istraživanju dostupan je na sljedećem linku.