FUZIP: Krompir s nedozvoljenom količinom kadmija uništen

Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavljen je zapisnik Federalne uprave za inspekcijske poslove od 29. decembra 2022. godine u kojem se navodi da je „bio organski krompir“, preduzeća „Marinada“ d.o.o. u količini od 24580 kg u kojem je utvrđena nedozvoljena količina kadmija uništen na depou Općine Čitluk.

Uništavanje je izvršeno od strane J.P. Broćanac d.o.o. Čitluk pod nadzorom federalne sanitarne inspekcije.

Podsjećamo da je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon neusklađenosti utvrđene graničnim kontrolama prilikom uvoza u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke „bio organskog krompira“, pošiljka/ lot: 07/11/2022-K, proizvođač u BiH: Marinada d.o.o., Varda bb Mostar.

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je, odmah po prijemu, dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o preduzetim mjerama.

Više informacija o navedenoj temi možete pročitati na sljedećim linkovima:

Povratna informacija u vezi s krompirom s nedopuštenim količinama kadmija – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

EU RASFF: Odbijanje s granice organskog krompira porijeklom iz Bosne i Hercegovine – Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine