Kako sintetičke hemikalije (PFAS) utječu na okoliš i hranu? Šta su zamjene za meso na bazi biljnih proteina? Insekti, makro- i mikro alge kao novi proteinski izvori. Koje su mjere efikasne mjere u prevenciji norovirusa u hrani? Kakvo je povjerenje građana Bosne i Hercegovine u javni sektor i koji su međunarodni fondovi dostupni za razvoj naučne saradnje u Bosni i Hercegovini i regionu? Kako nauka i koordinirana komunikacija utječu na percepciju građana o sigurnosti hrane?
O ovim, ali i brojnim drugim aktuelnim temama, razgovarat će eksperti iz Bosne i Hercegovine, zemalja iz regiona i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) na međunarodnoj konferenciji “Sigurnost hrane: nauka u akciji”, koja će biti održana 3. i 4. juna 2025. godine u Mostaru.
Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, konferenciju je organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini i uz podršku Evropske agencije za sigurnost hrane.
Obilježavanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane želi se usmjeriti pažnja javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i ekonomiju. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima porijeklom iz hrane te dati doprinos zdravlju ljudi, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu, ekonomskom napretku i održivom razvoju.
Temom „Sigurnost hrane: nauka u akciji“ ističe se ključna uloga nauke u osiguravanju kredibiliteta i pouzdanosti smjernica i savjeta za sigurnost hrane koje koriste vlade, prehrambena industrija i potrošači. Ova tema nas dodatno podsjeća da hrana može biti sigurna samo ako se smjernice i savjeti pretoče u akciju.