Kako bi podržala subjekte u poslovanju s hranom u Bosni i Hercegovini u provođenju Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine organizovala je na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu radionicu na kojoj su učestvovali predstavnici 37 kompanija iz sektora mljekarstva, ribarstva, mesne industrije i trgovine hranom. Mikrobiološki kriteriji određuju prihvatljive nivoe mikroorganizama u hrani, te se pridržavanjem propisanih zahtjeva osigurava mikrobiološka ispravnost hrane i smanjuje rizik od trovanja hranom.
„Mikrobiološki kriteriji nisu samo tehnički zahtjevi – oni su osnov odgovornog poslovanja s hranom. Poštivanjem tih kriterija, subjekti u poslovanju s hranom štite zdravlje potrošača, trgovinu hranom i vlastiti posao“, izjavio je dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, te naglasio da će Agencija i dalje pružati podršku subjektima u poslovanju s hranom u primjeni svih važećih propisa o hrani.
Subjekti u poslovanju s hranom dužni su osigurati da njihovi proizvodi zadovoljavaju kriterije utvrđene Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. U sklopu radionice, koju je vodila Tamara Bošković, načelnica Odjeljenja za veterinarsko javno zdravstvo u Upravi za veterinu Republike Srbije, predstavljen je pravni okvir, vrste mikrobioloških kriterija, kao i obaveze subjekata u poslovanju s hranom. Kroz diskusiju su razmijenjena praktična iskustva u vezi s postupanjem u slučaju neusklađenosti hrane, te o preventivnim mjerama i dobroj higijenskoj praksi. Ova radionica predstavlja nastavak ciklusa obuka o mikrobiološkim kriterijima za hranu za različite ciljne grupe – laboratorije, subjekte u poslovanju s hranom i nadležne inspekcijske organe.
Stručnu i tehničku podršku u pripremi i realizaciji radionice pružili su Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ Banja Luka i Veterinarski zavod Bihać na čemu im ovim putem izražavamo iskrenu zahvalnost.
Detaljnije informacije i uputstva o primjeni mikrobioloških kriterija možete da pogledate u Smjernicama za tumačenje i provođenje Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu.



