Potpisan Sporazum o saradnji Agencije za sigurnost hrane BiH i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dr.sci Džemil Hajrić i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Senad Huseinagić potpisali su Sporazum o saradnji kojim je definisana naučno-istraživačka i stručna saradnja s ciljem unaprjeđenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, a posebno u oblasti praćenja antimikrobne rezistencije. Sporazum je potpisan na marginama 1. Regionalne konferencije o značaju “Jednog zdravlja”, koja je održana 15. juna 2022. godine u Zenici.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da sam u Zenici, uz domaćinstvo Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, na ovom izvanrednom skupu, uvijek aktuelnoj temi, koja je značajna i koju treba promovisati iz dana u dan. Jedno zdravlje je  nešto što je ključna stvar, multidisciplinarni pristup u rješavanju problema. Direktor Huseinagić i ja smo potpisali sporazum o zajedničkoj saradnji, zajedničkim aktivnostima, sve u cilju unaprjeđenja oblasti sigurnosti hrane i multidisciplinarnog pristupa rješavanju ovih pitanja“, istaknuo je direktor Hajrić.

Direktor INZ-a dr. Huseinagić je istaknuo da se ovaj Institut, i kroz svoj sami naziv, opredijelio da u okviru brige za zdravlje stanovništva poseban akcenat stavi na sigurnost hrane.

“Iz tog razloga saradnja s Agencijom je za nas izuzetno važna. Potpisali smo Sporazum o stručnoj i naučno-tehničkoj saradnji, radit ćemo na zajedničkim projektima, a sve s ciljem da bi osigurali da hrana, koju koristi stanovništvo u Bosni i Hercegovini bude što kvalitetnija i što sigurnija”, naveo je Huseinagić.

Agencija će tehnički i stručno doprinijeti realizaciji započetih aktivnosti od strane Instituta koje se odnose na praćenje antimikrobne rezistencije u BiH, a Institut će nastaviti aktivnosti praćenja antimikrobne rezistencije u BiH u skladu sa zahtjevima Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

INZ će rezultate učiniti dostupne Agenciji, kako bi se koristili u izvršavanju propisanih zadataka Agencije, naveli su potpisnici Sporazuma.

Tekst i fotografije: www.inz.ba