Široka primjena azolnih fungicida (azola), posebno u poljoprivredi i hortikulturi, može povećati rizik od razvoja rezistentnosti gljivica iz roda Aspergillus na osnovne antigljivične tretmane. To je glavni zaključak izvještaja koje su pripremile i objavile agencije Evropske unije nadležne za zdravstvo i okoliš, uz podršku Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (European Commission’s Joint Research Centre, JRC). Da bi odgovorile na ovu rastuću prijetnju, Agencije su ostvarile saradnju u skladu sa pristupom “jedinstveno zdravlje” (One Health).
Po prvi put, pet agencija EU – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA*- analizirale su način na koji upotreba azolnih fungicida izvan humane medicine utječe na javno zdravstvo.
Azolni antifungalni lijekovi imaju ključnu ulogu u liječenju aspergiloze, ozbiljne infekcije koju uzrokuju gljivice iz roda Aspergillus. Međutim ove gljivice postaju sve više rezistentne na terapije azolima, što smanjuje efikasnost tretmana.
Azolne materije imaju široku primjenu u sredstvima za zaštitu bilja (pesticidi) za kontrolu gljivičnih oboljenja u poljoprivredi i hortikulturi, kao veterinarski lijekovi za liječenje gljivičnih infekcija kod životinja, kao biocidi u sredstvima za zaštitu drveta, kao industrijske hemikalije (pr. poluproizvodi i boje) te u kozmetici (pr. sredstva protiv peruti).
Zajednički izvještaj naglašava da široka primjena azola izvan humane medicine, posebno u poljoprivredi, doprinosi riziku da gljivice iz roda Aspergillus razviju rezistenciju na azole. Izloženost okruženjima u kojima se koriste azoli, kao što su poljoprivredne površine i stolarije, potencijalno mogu povećati rizik od infekcije s Aspergillus spp. rezistentnom na azole.
Podaci prikupljeni u zemljama članicama EU i EEA u periodu od 2010.-2021. godine obuhvaćeni izvještajem detaljno opisuju primjenu azolnih fungicida širom Evrope. Od svih sektora, sredstva za zaštitu bilja imaju najveći udio u evidentiranoj prodaji.
Suočavanje s rezistencijom gljivica roda Aspergillus na azole zahtijeva međusektorsku saradnju. Pristup „jedinstveno zdravlje“ okupio je evropske stručnjake iz humane i veterinarske medicine, poljoprivrede i okolišnih nauka da bi revidirali postojeća saznanja, identificirali faktore koji doprinose rezistenciji na azole i preporučili mjere za prevenciju i kontrolu.
Više informacija možete pročitati u izvještaju koji je dostupan na sljedećem linku:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2025.9200
*EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane), ECDC (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), ECHA (Evropska agencija za hemikalije), EEA (Evropska agencija za okoliš), EMA (Evropska agencija za lijekove)