Široki Brijeg: „Dan zdravlja i sigurne hrane“

Kako bi istakli značaj kvaliteta hrane u prevenciji bolesti i promovisanju ekonomskog rasta, predstavnici javnog i privatnog sektora i studenti medicine okupili su se na radionici “Dan zdravlja i sigurne hrane”, koja je održana 18. juna 2025. godine u Širokom Brijegu. Radionica je dio zajedničke inicijative Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) za lokalizaciju ciljeva održivog razvoja kroz transformaciju zdravih prehrambenih sistema. Organizovana je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona i uz podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Sanin Tanković učestvovao je, kao jedan od panelista, u diskusiji o ciljevima održivog razvoja, a uime Agencije, na radionici su učestvovali i zamjenik direktora Slobodan Dojčinović, te šefica Odsjeka za naučnu saradnju Katica Arar.

Predstavnici Agencije održali su prezentaciju pod nazivom „Sigurnost hrane i zdrava prehrana“ u sklopu koje su, između ostalog,  učesnici skupa upoznati o zakonskom osnovu za sigurnost hrane, kao i nadležnostima i aktivnostima koje Agencija za sigurnost hrane BiH provodi u svom svakodnevnom radu.

Budući da pristup sigurnoj hrani nije samo osnovno ljudsko pravo, nego i ključni faktor javnog zdravstva, ekonomske stabilnosti i društvenog napretka, radionica „Dan zdravlja i sigurne hrane“ je važan zagovarački događaj za međusektorsko povezivanje s ciljem poboljšanja upravljanja sigurnošću hrane na lokalnom, regionalnom i državnom nivou. Na radionici je razmatrano odgovorno upravljanje prehrambenim sistemima, sigurnost poljoprivrednih proizvoda, značaj prevencije bolesti koje se prenose hranom, te utjecaj rizika od lošeg upravljanja prehrambenim sistemima.