U spomen na dan osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), 16. oktobra obilježava se Svjetski dan hrane. Na taj način promoviše se globalni značaj hrane te potreba za osiguranjem dovoljne količine nutritivne hrane za sve.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je zdrava ishrana, a povezana je sa sve većom stopom gojaznosti u svijetu, ne samo u razvijenim zemljama, nego i u zemljama s niskim dohotkom.
Prema podacima FAO-a, oko 670 miliona odraslih i 120 miliona djece u svijetu je gojazno, a 40 miliona djece mlađe od 5 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu. Stoga FAO poziva na veću globalnu predanost i zajedničko djelovanje vlasti, proizvođača, distributera hrane i potrošača kako bi se osigurala zdrava i održiva ishrana dostupna svima.
Iskorjenjivanje gladi do 2030. godine jedan je od globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.
Više o Svjetskom danu hrane možete pronaći na sljedećem linku.