U spomen na dan osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), 16. oktobra se širom svijeta obilježava Svjetski dan hrane. Ove godine ujedno se obilježava 75. godišnjica osnivanja FAO-a. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je „Uzgajajmo, njegujmo, održavajmo. Zajedno. Naše akcije su naša budućnost.“
U povodu Svjetskog dana hrane 2020, FAO poručuje da je globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 vrijeme za razmišljanje o stvarima koje istinski cijenimo, kao i o našim osnovnim potrebama. Ovaj neizvjesni period potaknuo je mnoge da obnove zahvalnost za hranu koju neki uzimaju zdravo za gotovo, dok je drugima uskraćena.
Prema procjeni FAO-a, oko 600 miliona ljudi u svijetu gladuje, što je povećanje za 10 miliona u odnosu na 2019. godinu. Pandemija COVID-19 mogla bi taj broj uvećati za još 83-132 miliona ljudi, u zavisnosti od scenarija ekonomskog rasta.
S druge strane, na godišnjem nivou otprilike 14% hrane proizvedene za ishranu ljudi propane na putu od mjesta proizvodnje do faze veleprodaje. Dodatni gubici hrane nastaju u maloprodaji i u samim domaćinstvima.
Stoga FAO poziva na globalnu odgovornost kako bi se pomoglo cijeloj populaciji, posebno najranjivijoj, da se oporavi od krize i da se prehrambeni sistemi učine otpornijim i snažnijim kako bi se mogli oduprijeti sve većim promjenama i klimatskim šokovima, te kako bi mogli pružiti pristupačnu, održivu i zdravstveno ispravnu hranu za sve i pristojna sredstva za život zaposlenim u prehrambenim sistemima. To zahtijeva bolju socijalnu zaštitu, inovacije, digitalizaciju i održive poljoprivredne prakse kojim će se očuvati prirodni resursi na Zemlji, naše zdravlje i klima. U tome svi imamo ulogu, i to kroz povećavanje zahtjeva za nutritivnom hranom tako što ćemo birati zdravu hranu, očuvanje održivih navika te pridruživanje globalnim naporima za solidarnost, unatoč ovim neizvjesnim vremenima.