U organizaciji grupacije fakulteta medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih i humanističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u periodu od 20.-22. novembra 2019. godine održan je IV Kongres Univerziteta u Sarajevu „Hrana-Ishrana-Zdravlje“ s međunarodnim učešćem. Više od 500 učesnika prisustvovalo je kongresu čiji je cilj promovisanje univerzalnih vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u proizvodnji hrane, njenom higijenskom statusu i kvalitetu, različitim načinima ishrane, kao i mogućim zdravstvenim implikacijama na čovjeka.
Dr. sci. Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, obratio se učesnicima na svečanom otvaranju kongresa i bio jedan od izlagača na okruglom stolu na temu „Bh. legislativa u oblasti sigurnosti hrane“. Direktor Hajrić upoznao je prisutne s aktivnostima Agencije na usklađivanju propisa o hrani s pravnom stečevinom Evropske unije sa posebnim naglaskom na utjecaj propisa na zaštitu zdravlja potrošača i interese proizvođača hrane.
Kroz oralne i poster prezentacije predstavljeno je 87 radova iz sljedećih oblasti:
- Primarna proizvodnja i prerada hrane,
- Toksikologija i sigurnost hrane,
- Savremena dijagnostika i analitika hrane,
- Ishrana tokom životnog ciklusa,
- Dijetoterapija.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od početka svog rada opredijeljena je za saradnju sa svim naučno-istraživačkim institucijama u Bosni i Hercegovini te ih, primarno kroz Mrežu organizacija u oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje u Bosni i Hercegovini, nastoji uključiti u svoje aktivnosti i informisati ih o najnovijim naučnim i stručnim dostignućima u oblasti sigurnosti hrane.