Kako bi razvili dijalog o utjecaju prehrane na zdravlje ljudi, sigurnost hrane, održivu poljoprivredu i ekonomski razvoj, akteri iz oblasti zdravstva, poljoprivrede, inspekcijskog nadzora i lokalne uprave okupili su se u Kaknju, gdje je, 15. aprila 2025. godine, održana radionica pod nazivom „Dan zdravlja i sigurne hrane“. Radionica je održana u sklopu projekta „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja (#SDG) kroz transformaciju zdravih prehrambenih sistema“ kojeg provodi Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini.
Radionica je otvorena uvodnim obraćanjima predstavnika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Općine Kakanj.
U obraćanju učesnicima radionice, dr.sci. Sanin Tanković, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, govorio je o organizaciji sistema službenih kontrola hrane u Bosni i Hercegovini te obavezama koje su subjekti u poslovanju s hranom dužni provoditi kako bi osigurali stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane. Potrošačima je preporučio da prilikom kupovine hrane obrate pažnju na sadržaj deklaracije te da, prilikom pripreme i rukovanja hranom u domaćinstvima, održavaju visok nivo higijene hrane, radnih površina i pribora.
Fokus radionice bio je na implementaciji ciljeva održivog razvoja (SDG) i kreiranju politika koje omogućavaju sigurnost i dostupnost hrane svima.
U sklopu predavanja predstavljeno je trenutno stanje i ključni izazovi u poljoprivredi, analizirana je uloga inspekcijskog nadzora u proizvodnji hrane, kao i značaj pravilne prehrane kao jednog od izazova modernog doba.
Skup je završen panel diskusijom o ciljevima održivog razvoja na čije su se korištenje u kreiranju svojih programa i politika obavezale članice Ujedinjenih naroda.